vineri, 28 mai 2010

Reprezentatii comunitatii din Marea Britanie in vizita la Bucuresti

Articol preluat de pe portalul www.romani-online.co.uk

La invitatia secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, în perioada 19-20 mai 2010, o delegatie a românilor din Marea Britanie a fost la Bucuresti pentru o serie de întâlniri cu autoritatile statului roman.
Delegatia din Marea Britanie s-a întâlnit cu domnul Traian Basescu, Presedintele României, care a subliniat disponibilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a sprijini comunitatea de români stabiliti în Marea Britanie atât sub aspectul pastrarii identitatii culturale, lingvistice si religioase cât si al integrarii în societatea britanica.

Românii din Marea Britanie au discutat, de asemenea, cu domnul Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni despre nevoia scolilor de duminica de limba româna în Regatul Unit, despre problemele legate de accesul pe piata muncii din Marea Britanie pentru români si despre cum ar putea contribui comunitatea româneasca la schimbarea imaginii României în Marea Britanie.În cadrul discutiilor a fost accentuata nevoia unei comunicari mai strânse între românii din Marea Britanie si autoritatile din România.


În cadrul întâlnirii cu domnul Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, s-a discutat despre posibilitatea deschiderii unui consulat general la Edinburgh si despre continuarea demersurilor diplomatice pentru ca românii sa beneficieze de drepturi egale cu ceilalti cetateni ai statelor membre UE în ce priveste accesul pe piata muncii din Marea Britanie.
Ministrul afacerilor externe a încurajat totodata comunitatea de români care lucreaza în City, principalul centru financiar al Marii Britanii, sa furnizeze României expertiza financiara prin intermediul ambasadei de la Londra.


Discutiile de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-au axat pe nevoia mentinerii identitatii românesti în cadrul comunitatii din Marea Britanie, dorinta dezvoltarii scolilor de duminica de limba româna, posibilitatea înfiintarii de lectorate românesti în Regatul Unit si organizarea de cursuri de limba, cultura si civilizatie româna pentru comunitatea româneasca din Marea Britanie.De asemenea, s-a discutat despre situatia studentilor români care studiaza în Regatul Unit.

În timpul discutiilor de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, membrii delegatiei au accentuat nevoia eliminarii restrictiilor de pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii români, necesitatea unei mai bune informari a românilor care muncesc în Regatul Unit despre drepturile lor si integrarea absolventilor români din Marea Britanie pe piata muncii din România.Membrii delegatiei au fost primiti si la Institutul Cultural Român, unde au atras atentia asupra nevoii pastrarii identitatii românesti în cadrul comunitatii din Marea Britanie. A fost subliniata importanta promovarii dreptului cultural în diaspora si necesitatea implicarii oamenilor de afaceri în actiuni culturale românesti în Marea Britanie.
În timpul întâlnirii cu domnul William Gabriel Brînza, deputat de diaspora, mebrii delegatiei au discutat despre initiativa înfiintarii unei comisii parlamentare pentru românii din strainatate si despre problemele legate de accesul pe piata muncii din Marea Britanie pentru români.

În cadrul vizitei la TVR International, mebrii comunitatii românesti din Marea Britanie au subliniat necesitatea realizarii mai multor reportaje despre partile frumoase ale României, despre încheierea unor parteneriate de mediatizare a evenimentelor din cadrul comunitatii românesti din Regatul Unit, precum si despre difuzarea mai multor reportaje din diaspora.
În timpul întâlnirii de la Societatea Româna de Radiodifuziune, membrii delegatiei s-au aratat interesati de colaborarea cu radiourile publice din România, atât în ce priveste mediatizarea evenimentelor din cadrul comunitatii românesti din Marea Britanie, cât si realizarea unor proiecte comune.


Comunicate:

Presedintie: http://presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=12103&_PRID

MAE:
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=43640&idlnk=2&cat=4

William Branza - Camera Deputatilor:

PD-L: http://www.pdl.org.ro/index.php?page=noutati&an=2010&luna=05&data=2010-05-20
DRP: dprp.gov.ro

Financiarul :
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:TXFin4u3CFcJ:www.financiarul.ro/2010/05/20/president-basescu-hopeful-british-labor-market-opens-wider-after-change-of-uk-government/+ionela+flood&cd=58&hl=en&ct=clnk&gl=uk

Niciun comentariu: